De gemeenten

IJsselstein

Wethouder Thijs de Jong - IJsselsteinDe gemeente IJsselstein wil samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen op weg naar een duurzaam, klimaatneutrale gemeente. Daarom stimuleert IJsselstein initiatieven uit de samenleving die daarbij helpen, zoals 'Meer Waarden met minder energie'. 'Wij staan achter de werkwijze van de NMU om samen met de Kamer van Koophandel partijen te benaderen om energiebesparende maatregelen in woningen mogelijk te maken,' meldt wethouder Thijs de Jong. IJsselstein gaat met belangstelling volgen of woningeigenaren bij investeringen energiebesparende maatregelen zullen meenemen. En in hoeverre ze bij (ver)koop een beter energielabel belangrijk vinden. Maar ook of huurders een huurverhoging acceptabel vinden in ruil voor lagere energiekosten. 'We gaan de resultaten van de enquête via het digitale inwonerspanel gebruiken voor gesprekken met partijen die in de woningmarkt actief zijn,' besluit De Jong.

Montfoort

Wethouder Rob Jonkers - MontfoortOok de gemeente Montfoort wil het goede voorbeeld geven. Zo heeft de gemeente pas het hele dak van het stadskantoor vol gelegd met 340 zonnepanelen, die ruim 73.000 kWh per jaar opleveren: ongeveer een derde van het totale elektriciteitsgebruik van het stadskantoor. 'Een behoorlijke stap in de richting van klimaatneutraliteit, maar ook economisch aantrekkelijk,' zegt wethouder Rob Jonkers. 'Want nadat de investering is terugverdiend, kunnen we nog zeker twintig jaar gebruik maken van deze opbrengst. Gezien de stijgende energieprijs is dat geen slechte investering.'

Oudewater

Wethouder Jan Wouter van Wijngaarden - OudewaterDe gemeente Oudewater ondersteunt 'Meer Waarden met Minder Eenergie' van harte. Vooral de plannen voor energiecafés, waarin bewoners gratis besparingsadviezen krijgen, juicht de gemeente toe, zegt wethouder Jan Wouter van Wijngaarden. 'Het initiatief ligt bij de lokale ondernemers, maar wij kunnen op allerlei manieren ondersteunen. Dat is ook het mooie: de gemeente helpt samen met de NMU en de Kamer van Koophandel bij de opzet en lokale ondernemers doen de rest. En daarmee helpen we zowel de economie als het milieu. Echte duurzaamheid dus!' Verder investeert Oudewater ook volop in zijn vele monumenten. 'Hergebruik van complete gebouwen is tenslotte op en top duurzaam,' stelt Van Wijngaarden. 'We gaan dan ook zeker zoeken naar mogelijkheden om het project ook van toepassing te maken voor monumenten.'

Lopik

Wethouder Perlot van de gemeente Lopik “De gemeente Lopik heeft duurzaamheid  letterlijk en figuurlijk hoog in het vaandel staan! De drie windturbines – met elk een masthoogte van 80 meter en een hoogte van 120 meter als de wiek in de hoogste stand staat – bij bedrijventerrein De Copen zijn daarvan het zichtbare bewijs. Het windpark produceert een kleine veertien miljoen kilowattuur groene stroom per jaar; genoeg elektriciteit voor bijna 4.000 huishoudens.
De gemeente Lopik sluit zich dan ook enthousiast aan bij de initiatieven van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Samen met de gemeenten IJsselstein, Montfoort en Oudewater, zetten we ons met alle partners in de Utrechtse Waarden in om verdere ontwikkelingen mogelijk te maken. Zeker in deze tijd kunnen woningeigenaren en huurders hun voordeel doen met adviezen over energiebesparende maatregelen. En natuurlijk biedt energiebesparing ook kansen aan ondernemers. Niet voor niets zetten negen ondernemers, waaronder twee uit de gemeente Lopik, ook gezamenlijk de schouders onder deze campagne. Een prima initiatief waar we zeker MeerWaarde in zien en waar we dan ook graag energiek aan meewerken.”
Wethouder Perlot

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de NMU Nieuwsbrief Meer Waarden!

aanmelden

Mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse zaken en koninklijksrelaties en de Nationale postcodeloterij